Szijasztok!
Elérkeztem a 2.hetemhez:) egész jól bírom ma káposztás tésztát ettem fincsi volt:) Ma még megyek este zumbázni is:P
Káposztás tészta
Hozzávalók
- 40 dkg száraz kockatészta
- 1 kis fej káposzta
- 2 ek olaj
- 1 ek cukor
- törött bors
Elkészítés
- Reszeljük le a káposztát, sózzuk be, hagyjuk állni kb 20 percig (vagy amíg kellő mennyiségű levet enged), majd nyomjuk ki a levét.
- A cukrot karamelizáljuk az olajon, majd tegyük bele a levétől kinyomkodott káposztát, és többszöri keveréssel barnára pirítjuk. Lehet beletenni egy kis őrölt borsot ízesítésnek.
- A tésztát főzzük ki. Amikor megfőtt, szűrjük le, és keverjük el a káposztával.
- Tálaljuk sóval/borssal vagy esetleg porcukorral – vannak, akik tejföllel ízesítik.
Grízes tészta
Hozzávalók:
- 25 dkg (rövidmetélt) tészta
- 1-2 ek olaj
- 7 dkg búzadara
- csipetnyi só
- tálaláshoz porcukor, baracklekvár
Elkészítés:
- Vizet felteszünk forralni, ha forr, beletesszük a tésztát (esetleg kevés sót) és puhára főzzük.
- Közben széles lábasban az olajat felhevítjük, beleszórjuk a darát, állandó kevergetés mellett pirítjuk (vigyázat! lassan indul a barnulás, de aztán begyorsul, ne égessük meg, csak kapjon szép barna színt), majd felöntjük kb. 1,5 dl meleg vízzel (vigyázat! ez pedig nagyon fog gőzölni). Alaposan elkeverjük, elzárjuk alatta a hőt, lefedjük, és hagyjuk puhára párolódni.
- A megpuhult darát keverjük át villával. A megfőtt tésztát leszűrjük és lecsepegtetjük, a darával villa segítségével alaposan összekeverjük, röviden átmelegítjük.
- Porcukorral megszórva, (barack)lekvár kíséretében azonnal tálaljuk.
Ízes-diós rácsos tészta
Hozzávalók
- Kenéshez
1 db egész tojás
- Töltelékhez
narancslekvár
15 dkg dió
- Tésztához
1 cs. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja és leve
16 dkg cukor
25 dkg zsír vagy sütőmargarin
2 db egész tojás
1,5 cs sütőpor
51 dkg lisztElkészítés
A tészta összetevőit elegyítjük, összegyúrjuk. A tészta 2/3-át vajazott vagy sütőmargarinozott tepsi aljára tesszük, egyenletesen elnyomkodva. Megkenjük lekváral és megszórjuk a dióval. Végül a félretett maradék tésztából rácsot formázunk és a tetejére helyezzük. Előmelegített sütőben 35 percig sütjük.