Sziasztok!
25.Napom szénhidrátnap ma krumplis tészta izű tésztát ettem:D nem volt valami nagy szám,de néha meg lehet enni:P vacsira csokis csigát fogok enni:)
Sós sütemények
Sós rudacskák
hozzávalók 4 főre
- 28 dkg liszt
- 18 dkg vaj
- 2 ek tejföl
- 2 tojás sárgája
- 1,5 tk só
kenéshez
- 1 egész tojás
szóráshoz
- 5 dkg reszelt sajt
elkészítés
- A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk a vajjal, beletesszük a tojássárgákat és a tejfölt. Jól összedolgozzuk.
- A tésztát kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük a felvert egész tojással és rászórjuk a reszelt sajtot.
- Derelyevágóval kb. 1 cm széles, 10 cm hosszú csíkokra vágjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
- 200 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Lecsós párnácskák
hozzávalók 4 főre
- 1/2 kg leveles tészta
- 1 bögre lecsó
- 10 dkg feta sajt
- kevés liszt
elkészítés
- A lecsót leturmixoljuk (főzhetünk frisset is, csak várjuk meg, amíg kihűl). A sajtot kis darabokra vágjuk.
- A leveles tésztát két részre osztjuk. Lisztezett deszkán papírvékonyra kinyújtjuk a két tésztát. Az egyikre sok kis halmot kanalazunk a lecsópépből, kis sajtdarabkákat helyezünk a krémre, majd a másik kinyújtott tésztát ráterítjük.
- Ahol nincs töltelék, ott szorosan benyomkodjuk, és ezeknél a részeknél vágjuk el (derelyeszaggatóval).
- Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket, és előmelegített sütőben pár perc alatt világosbarnára sütjük.
sütési hőfok: 220 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Hagymás-gombás pirog
hozzávalók 4 főre
Tésztához:
- 30 dkg liszt
- 1 tk margarin
- 1 kk cukor
- 1 kk só
- 1 dkg élesztő
Töltelékhez:
- 1 nagy fej hagyma
- 20 dkg gomba
- 1/2 piros kaliforniai paprika
- 1 tojás
- petrezselyemzöld
- bors
- ételízesítő
- 1/2 dl olaj
Tetejére:
- 1 tojás
elkészítés
- A margarint elmorzsoljuk a liszttel, sóval.
- Az élesztőt 2dl cukros, langyos vízben megfuttatjuk.
- Összegyúrjuk a lisztet az élesztővel, 30 percig pihentetjük.
- 4.A hagymát vékony karikára vágjuk, az olajon pároljuk,majd hozzáadjuk a gombát. Petrezselyemmel, borssal ételízesítővel ízesítjük.
- Ha megpuhultak,a paprikát felkockázzuk és azt is hozzákeverjük. Pár percig együtt pároljuk, majd 1 tojást felverünk és a ragura öntjük. Készre sütjük.
- Hűlni hagyjuk.
- A tésztát kb 3-4mm vastagra nyújtjuk és a tésztaformázóval kiszúrjuk. Ha nincs formázónk, akkor pohárral 10-12cm átmérőjű köröket készítünk.
- A lapokat egyenként a formázóba rakjuk és egy teáskanál tölteléket teszünk a közepébe. Összezárjuk. 15 percig a tepsiben kelni hagyjuk.
- A pohárral szaggatottak széleit villa segítségével lenyomkodjuk, hogy a töltelék ne süljön ki belőle.
- Tetejüket felvert tojással megkenjük,szép pirosra sütjük.
sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Fokhagymás-sniglinges pogácsa
Összetevők
1 késhegynyi só
2 db tojássárgája
1 cs. sütőpor
2 dl tejföl
1/2 csokor snidling
3 gerezd fokhagyma
10 dkg sajt a tésztába és a tetejére.
Elkészítés
Mindent összekeverünk.
Kiszaggatjuk a pogácsát.
Megkenjük tojássárgájával és megszórjuk sajttal, majd sütjük.