Hi All!
Ma keményítő napom van, az étvágyam meg kell, hogy mondjam feletébb lecsökkent..tegnap pl. csak délben ettem, amit persze nem bánok hisz így gyorsabban fogyok:)
Ma hasáb krumplit ettem egy kis szósszal és ketchuppal...de tele vagyok és rossz a hasam... eléggé szóval szerintem ma is kihagyom a vacsit...
Mivel ma burgonyát ettem ezért írok is egy-két receptet:)
krumpli fasírt
hozzávalók:
- 10 szem burgonya
- két evõkanál liszt
- só, bors, pirospaprika
- vöröshagyma
Elkészítés:
A burgonyát megfőzöm, villával összetöröm. Ízlés szerint reszelek bele vöröshagymát, majd megfűszerezem. Kevés liszttel kikeverem. Gombócokat formálok belőle és beleforgratom zsemlemorzsába. Bő olajban megsütöm.
Tavaszi paprikás burgonya
Elkészítés:
A zsenge jól megmosott újburgonyát héjastól vékony karikákra vágjuk (aki szeretné lekaparhatja a héjját). A megtisztított vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk és a felforrósított olajra egyszerre tesszük fel az újburgonyával. Fedő alatt kevés vízzel puhára pároljuk. Zsírjára sütjük, megszórjuk pirospaprikával.
Rozmaringos krumpli
Elkészítés
Mossuk meg alaposan a krumplit, majd főzzük meg forró vízben. Miután megfőtt, vágjuk mindegyiket hosszában 4 cikkre, s helyezzük ezeket egymás mellé egy tepsibe. Locsoljuk meg alaposan olivaolajjal, s toljuk a sütőbe a legfelső sínre kb. 220°C-nál.
Mikor már egy kicsit elkezd hólyagosodni a krumpli, az olaj pedig sercegni, szórjuk meg a krumplit a rozmaringlevelekkel és a vékony szeletekre vágott fokhagymával. Sózzuk meg alaposan a krumplit, s toljuk vissza további kb. 5-10 percre a sütőbe. Esetleg egy kevés olivaolajjal locsoljuk még meg a krumplit. Tálaláskor ízlés szerint sózzuk.
Röszti hagymásan
Hozzávalók (3-5 személyre):
1 kg burgonya
bors
só
olaj
A krumplit főzd meg héjában, hámozd meg, s tedd félre, hogy jól kihűljön. A hagymát kockázd fel, és kevés olajon párold üvegesre. A főtt krumplit nagylyukú reszelőn gyaluld szálasra, sózd, bőven borsozd, majd keverd hozzá a hagymát. A masszából formálj lepényeket, s egy serpenyőben kevés olajon mindkét oldalukat süsd pirosra.
Aranykrumpli
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya
4 szál sárgarépa
4 fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj + a sütéshez
2 evőkanál liszt
Előkészítés: A burgonyát és a sárgarépát meghámozzuk, megmossuk karikára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felét kockára, másik felét karikára vágjuk.
Elkészítés: A burgonyát és a sárgarépát sós vízben külön-külön megfőzzük. Lecsepegtetjük, burgonyanyomóval összetörjük. Megforrósítjuk az olajat, üvegesre pároljuk benne a hagymakockákat. Hozzáadjuk a burgonyát és a répát. Sóval, borssal ízesítjük. Lisztbe forgatjuk a hagymakarikákat, és bő, forró olajban ropogósra sütjük. A répás burgonyából (fagylaltadagoló) kanállal a tányérra halmokat rakunk, és meghintjük a sült hagymával.
Rántott Burgonya
Hozzávalók:
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, 1/2 cm-es darabokra szeleteljük, megmossuk és leszárítjuk. Ételízesítővel és a borssal befűszerezzük, és állni hagyjuk 1 órát, hogy a fűszer jól átjárja. Ezután bepanírozzuk a burgonyaszeleteket, és forró olajban aranybarnára sütjük.