Sziasztok!
Eljött a 12.nap azaz fehérjenap végre ehetek húst is:D már hiányzik:)
Ma lecsós szeletet fogok enni ugyanis tegnap anyu azt csinált és maradt nekem mára:)
Lecsós szelet
- 6 szelet hús
- 3 db vöröshagyma
- 4 db TV paprika
- 3 db paradicsom
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- 2 evőkanál liszt
- olaj
Lecsós szelet készítése
A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, lisztben megforgatjuk. Forró olajban aranybarnára sütjük, majd félretesszük. A hagymát apróra vágjuk, olajon üvegesre dinszteljük, és megszórjuk pirospaprikával. A paprikát kicsumázzuk, vékony szeletekre vágjuk, a paradicsomot felkockázzuk, a fokhagymát áttörjük, mindet a paprikás hagymához keverjük. Fedő alatt közepes lángon, néha megkeverve pároljuk. Amikor már félig megpuhultak a zöldségek visszarakjuk a hús szeleteket a lecsóba, hagyjuk az egészet fedő alatt összesülni. Ha zsírjára sült készen van a lecsós szelet.
Frankfurti sertés szelet
6-8 szelet sertés szelet hús
3 pár virsli
fél fej kelkáposzta
1db sűrített paradicsom
2-3 szelet bacon szalonna
majoranna
fehérbor
A szalonnát kockára vágjuk, lesütjük, majd félre tesszük. A szelet húsokat kicsit kiverjük, sózzuk, borsozzuk, majd lisztbe mártjuk, és a zsíron elősütjük mindkét oldalát. Kivesszük a húst, és a visszamaradt lébe teszünk 1-2 kanál paradicsompürét, lehintjük egy kis liszttel, egy keveset pirítjuk, majd hideg vízzel felengedjük. A kelkáposztát forró sós, szódabikarbónás vízzel leforrázzuk. A paradicsomos léhez adjuk a szalonnát, a szeletelt leszűrt kelkáposzta leveleket, és a felkarikázott virslit. Sózzuk, borsozzuk, majorannát, és egy kis fehérbort adunk hozzá, és pároljuk, majd végül a husokat visszatéve összefőzzük.
pikáns szelet
Hozzávalók:
50 dkg sertéshús (lehet karaj,v. tarja)
használhatunk:csirke,v. pulykamellet, csirkecombot
20 dkg ecetes uborka
2 dl tejföl
vegeta
kevés só
2 dkg margarin
Elkészítés:
A jól kivert hússzeleteket sózzuk, borsozzuk és kimargarinozott túzálló tálba helyezzük. Közben az ecetes uborkát lereszeljük,elkeverjük a tejföllel, vegetával, pici sóval-(ízlés szerint).
A húsokat bevonjuk ezzel a mártással, lefedjük alufóliával és előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
Sajtos-tejfölös göngyölt hús
Hozzávalók:
- 8 szelet hús, csirke vagy pulyka
- 8 szelet füstölt tarja
- 8 kis rúd sajt + 10 dkg reszelt sajt
- 1 pohár tejföl
- só
- bors
- olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- pirospaprika
A húsokat klopfold ki, majd enyhén sózd, borsozd meg. Mindegyik szeletre fektess egy szelet tarját és egy kis rúd sajtot. Tekerd fel, majd fogpiszkálóval rögzítsd.
Fektesd sorban egymás mellé a kis tekercseket egy tűzálló tálban. Kevés olajjal locsold meg. A tejfölt egy kis borssal, pirospaprikával és 1-2 gerezd áttört fokhagymával keverd ki, és kend a húsokra. Tedd sütőbe, és süsd 35-40 percig. A végén szórd meg egy kis sajttal, és még 5 percre tedd vissza a sütőbe.
Göngyölt marhahús
Hozzávalók:
- 1 kg marhafelsál
- 15 dkg császárszalonna
- 2 fej vöröshagyma
- 2 paradicsom
- 2 evőkanál olaj
- 1 zöldpaprika
- 1 húsleveskocka
- mustár
- víz
A húst vágd fel négy félujjnyi vastagságú, hosszú, vékony szeletre, majd az egyik oldalát kend meg mustárral. A szalonnát nagyon vékonyan szeleteld fel. Az egyik hagymát aprítsd fel, majd terítsd a hússzeletekre. A paradicsomot is vágd vékony szeletekre, majd rakd keresztben a húsra. A szeleteket tekerd fel, majd tűzd össze. A másik hagymát is aprítsd fel, az olajon pirítsd meg, majd tedd rá a hústekercseket, és süsd meg. Kis vízzel engedd fel, tedd bele a húsleveskockát, a másik paradicsomot és a paprikát. Fedd le, és alacsony hőfokon párold meg. Ha elfőné a levét, önts hozzá egy kevés vizet. Amikor kész, a hústűt szedd ki, és szeleteld fel a tekercseket. A levébe keverj egy kis lisztet, majd adj hozzá kevés vizet, és tálald a hús mellé.
- 4 szelet nyitott karaj,
- 1 közepes hagyma,
- olaj, só, bors,
- 10 dkg bacon,
- 10 dkg sonka,
- liszt,
- tojás,
- zsemlemorzsa,
- sajt,
Elkészítése:
A nyitott szelet húsokat kiveregetem és félre teszem. Kevés olajon megpirítom a karikára vágott hagymát a bacont és a sonka darabokat. Kihűtöm. Az előkészített húsba töltött a hagymás ragut és arra rakok egy szelet sajtot, összetűzöm. A húsokat kívülről besózóm, majd bepanírozom. Olajban kisütöm.
Vincellér szelet receptje, elkészítése
Négy nagy szelet húst kiklopfolunk, ráfektetjük a szalonnaszeleteket, összehajtjuk, hústűvel megtűzzük, lisztezve kevés olajon megpirítjuk a gombafejekkel együtt, majd félretesszük. A maradék olajon megdinszteljük a kis fej hagymát, fűszerezzük, felöntjük a musttal, borral, a húsokkal, a gombával összepároljuk. Majd a gombát és a húst kiszedjük, a levet tejszínnel elkeverjük. Leszűrve a húsra, gombára öntjük, így pár percig forraljuk.
Töltött csirkemellrolád
Hozzávalók: szeletekre vágott csirkemell, 1 tubus krémsajt, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só, bors, fűszerpaprika, kevés olaj.
Elkészítése: A csirkemellszeleteket fólia között (hogy a rostok ne sérüljenek) kiklopfoljuk. A paprikát és paradicsomot vékony csíkokra vágjuk. Az alufóliát kiterítjük, meglocsoljuk kevés olajjal, megszórjuk sóval, borssal, fűszerpaprikával. Annyi alufóliát készítünk így elő, ahány tekercsünk lesz. Mindegyikre egy-egy szelet húst fektetünk, enyhén fűszerezzük, majd kevés sajtkrémet nyomunk a közepére. Ráfektetjük a zöldségcsíkokat, majd szorosan felcsavarjuk. Becsomagoljuk az alufóliába, és jénai tálba vagy tepsibe helyezve 180 fokon kb. 30 percig pároljuk. Nagyon finom és mutatós!
Sonkás sajttekercs
Hozzávalók: 40 dkg sajt (trappista vagy dalia), 30 dkg vaj, 30 dkg vékonyra szeletelt sonka, 1 doboz háromszögű sajt, 5 db főtt tojás, só, fehérbors, mustár, snidling vagy petrezselyemlevél.
Elkészítése: 20 dkg vajat a háromszögű sajttal kikeverjük, hozzáadjuk az apróra vágott tojásfehérjét, sózzuk, borsozzuk, majd összekavarjuk az apróra vágott zölddel. A tojássárgákat villával összetörjük, majd kikavarjuk a maradék vajjal és mustárral, sózzuk, borsozzuk. A trappista sajtot egy olyan zacskóba helyezzük, ami bírja a hőt (például sütőzacskóba). Egy edényben vizet forralunk, majd ebbe lógatjuk a zacskót és kb. félóráig főzzük. Amikor a sajt megpuhult, kiveszszük a zacskóból és sodrófával kinyújtjuk. Hamar dolgozzunk, különben visszakeményedik. Rákenjük a sajtos-vajas krémet, befedjük sonkaszelettel, majd erre kenjük a tojássárgás masszát. A sajtot hosszában feltekerjük, majd fóliába csomagolva hűtőszekrénybe tesszük. Vékony szeletekre vágva tálaljuk.