Pizzatészta
A pizza lelke a tészta, ügyeljünk rá, hogy az alja jó ropogós legyen, a belseje viszont könnyű és puha!
10 dkg sima és 20 dkg grízes lisztet összekeverünk. A lisztbe egy kis mélyedést készítünk, ebbe morzsolunk 2 dkg élesztőt. Egy kevés langyos vízzel kovászt készítünk és ruhával letakarva meleg helyen tartva megvárjuk, amíg az élesztő felfut. 1 dl étolajat - lehetőleg olívaolajat -, sót, reszelt gyömbért és annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy fánktészta sűrűségű tésztánál kicsit keményebb tésztát kapjunk. Ruhával letakarva megkelesztjük.
Többféle módon készíthetjük elő a sütésre:
a./ A legegyszerűbb, ha egy vékonyan kiolajozott sütőtepsibe nyújtjuk, így kocka alakú pizzákat kapunk.
b./ A másik variáció: egy vagy több adagos kerek lapokat nyújtunk a tésztából, ekkor a végén cikkekre vághatjuk a pizzát.
c./ A harmadik esetben is kerek pizzát készítünk, csak az a különbség, hogy egy alacsony peremű kerek sütőformába nyújtjuk a tésztát.
Pizzaszósz
5 dkg finomra vágott hagymát 0,5 dl olajban megpárolunk, hozzáadunk 2-3 cikk zúzott fokhagymát, 7 dkg (1 kis doboz) paradicsompürét, sót, őrölt feketeborsot, reszelt gyömbért.
Az egészet jól lepirítjuk, felöntjük vízzel és jól kiforraljuk. A víz mennyiségét úgy kell meghatározni, hogy kb. 1 dl mártás legyen adagonként. Ha nagyon savanyú, egy kevés cukrot is adhatunk hozzá.
Gombás pizza
A szószt a tésztára kenjük. Kb. 1 mm vastag szeletekre vágunk 20 dkg gombát és nyersen a tésztára szórjuk.Sütőben pírosra sütjük.
Paradicsomos pizza
A rozmaringgal ízesített szószt a tésztára terítjük. 2-3 mm vastag karikára vágott paradicsomot teszünk sűrűn a tésztára. Az egészet betakarjuk vékony mozzarella sajtszeletekkel és sütőben megsütjük.
Ananászos pizza
A szószt a tésztára terítjük. Karikára vágott vagy darabolt ananászbefőttet teszünk rá. Mozzarella sajtot szeletelünk a tetejére és sütőben pirosra sütjük.
MARGARITA PIZZA
A vöröshagymát kockákra vagy karikákra vágom, és olajban megdinsztelem, hozzá adom az aprított fokhagymát, sót, borsot és bazsalikomot, majd felöntöm a paradicsomlével és 10 percig főzöm.
A tésztát elfelezem. Mindkét felet kinyújtom. A sütőt begyújtom, a sütőrácsot kiveszem, és alufóliát teszek rá, amit beolajozok finoman. Erre rakom a kinyújtott tésztát, rákanalazom a szósz felét, megszórom sajttal, a felkarikázott paradicsomot a sajt tetejére teszem, megszórom kevés bazsalikommal és meglocsolom kevés olivaolajjal. Sütőben, felül 10-15 perc alatt megsütöm.
Hawaii Pizza
Hozzávalók: 15 dkg sonka 15 dkg ananász 15 dkg mozzarella pizzaszósz | ![]() Flickr by tericee | |
A szósszal megkenjük a tésztánk tetejét, elszórjuk rajta a lecsöpögtetett és papírtörlővel leitatott ananászdarabokat (konzervananász is megfelel), majd a vékonyra szelt sonkával befedjük. A mozzarellát felszeleteljük és a szeleteket a pizza tetejére fektetjük. Előmelegített sütőbe toljuk, és készre sütjük. |
Fokhagymás pizza
Hozzávalók:
3-4 gerezd fokhagyma
15-20 dkg mozzarella
olívaolaj
pizzaszósz
bazsalikom
A szósszal megkent pizzára szórjuk a vékony szeletekre vágott fokhagymát. A tetejére pár csepp olívaolajat csöppentünk, majd meghintjük reszelt mozzarellával, a tetejére pedig egy kevés bazsalikomot szórunk. Ezután már be is tolhatjuk a sütőbe.
Négy évszak pizza
Hozzávalók:
5-10 dkg sonka
5-10 dkg szalámi
5-10 dkg gomba
10-20 szem olívabogyó (mag nélkül)
20 dkg mozzarella
oreganó
pizzaszósz
A tésztát megkenjük a szósszal, és megszórjuk egy csipetnyi oreganóval. Ezután a pizza egyes negyedeit különböző feltéttel díszítjük. Az elsőre kerül a szeletekre vagy csíkokra vágott sonka, a másodikra a vékonyra szeletelt szalámit, a harmadikra a megtisztított és szeletekre vágott gomba. A negyedik negyedre a felkarikázott olívabogyót szórjuk, majd az egész pizzát gazdagon meghintjük mozzarellával. A sütőben 180 fokon hamar, 15-20 perc alatt elkészíthetjük ezt az ízletes pizzafélét.