Sziasztok!
Ma van az 5.napom azaz keményítő nap juppi:) Ma hál Isten csak 6órám volt már 2-re hazaértem a suliból...,majd nekiálltam megfőzni a mai napra való ételemet.
Készítettem egy vega chilisbabot:):
Hagymát tisztítottam, majd finomra vágtam, fazékba tettem egy kis olajra és megdínszteltem levettem a tűzről fűszerpaprikát szórtam rá. Visszatettem a tűzre és tettem bele mexikói zöldségkeveréket, majd mikor megpárolódott a zöldség hozzáraktam a konzervbabot, majd a chilit, sóztam, borsoztam (én szoktam bele egy kis oreganót is rakni), és ketchupot is nyomtam bele, hogy szaftosabb legyen, felforraltam és már fogyasztható is lett:). Rizs köretet ettem hozzá.
Finom egyszerű és tuti jól laksz vele!!!:)
Egy-két recept ami könnyű és finom keményítőnapra:
Borsópörkölt
Hozzávalók: | fél kg zöldborsó fél kg burgonya 1 fej vöröshagyma,só,bors,pirospaprika,vegeta fehérpaprika |
Elkészítés: | Megpirítom a vöröshagymát egy kis olajon,beletesszük a pirospaprikát a borsót a burgonyát felöntjük vizel ép hogy ellepje,beletesszük a füszereket és puhára fözzük.(én a családnak nokedlival tálalom,de keményítőnapon természetesen én kihagyom) |
Elkészítési idő: | 30 perc |
Hagymás krumpli recept
Hozzávalók:
6 szem burgonya
1 kg vörös hagyma
olaj
liszt
só
pirospaprika
tejföl
Elkészítés:
A megtisztított burgonyát vékony karikákra vágva hideg vízben 1 kávés kanál sóval felteszem főni. Közben a megtisztított hagymát apró kockákra vágom és olajon aranysárgára dinsztelem a végén pirospaprikát adok hozzá és félreteszem. Ha a krumpli megfőtt, leveszem a tűzről, és annyi vizet öntök le róla hogy csak annyi maradjon rajta ami éppen ellepi. Krumplitörővel összetöröm, sózom és kis adagokban keverem hozzá a lisztet mindaddig ami nehezen keverhető massza lesz belőle. Ne legyen lágy. Ekkor egy közepes tepsit fogok, fakanállal szakítok a masszából egy adagot és egy evőkanál segítségével bekenem alaposan hagymás mártással és kisebb gombócokká szaggatva a tepsibe helyezem. Addig folytatom amíg tart a massza és a hagyma. A végén ha marad hagyma a tetejére szórom. Előmelegített forró sütőben kb. 3/4 órát sütöm. Tejföllel fogyasztjuk.
Finomfőzelék:
A megtisztított, megmosott zöldséget, karalábét egyenletes kis kockákra vágjuk.
Olvasztott zsírban majdnem puhára pároljuk, félpuha állapotban sózzuk.
Zsírjára lesütjük, hozzáadjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet, és ezzel is pároljuk.
Liszttel megszórjuk, csontlével vagy vízzel fölengedjük.
A zöldborsót külön puhára főzzük, és a levével együtt a főzelékbe tesszük.
Hozzáadjuk a cukrot, tejet, és átforraljuk.
Összekészítve annyi a különbség, hogy a zöldségeket megfőzzük, és világos petrezselymes rántással sűrítjük be a főzeléket.
Rizses lencse
Hozzávalók:
1 csésze barnarizs tisztítva, megmosva
1 csésze lencse tisztítva, megmosva
1 fej vöröshagyma karikára vágva
2-3 babérlevél
2 ek hidegensajtolt olaj
2 csipet tengeri só
A rizst 2 csésze vízben feltesszük főni, enyhén sózzuk. A lencsét egy külön edényben 4 csésze vízben, a babérlevéllel együtt megfőzzük. Amikor a rizs már majdnem kész, a lencsével összekeverjük, és együtt készre főzzük. A hagymakarikákat olajban megpirítjuk, és tálaláskor a tetejére rakjuk.