Cézár saláta
hozzávalók 2 főre
Salátához:
- 1 fej jégsaláta
- 1 kígyóuborka
- pár szem közepes paradicsom
- 20 dkg csirkemell filé
- kruton (pirított kenyérkockák)
Öntethez:
- 1 tojás sárgája
- 2 tk mustár
- olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- csipetnyi petrezselyem
- csipetnyi oregánó
- csipetnyi bors
- csipetnyi só
- 2 dl főzőtejszín
- Worchester-szósz
elkészítés
- A jégsalátát kettévágjuk, mindkét felét felszeleteljük, 1-1 tálba szórjuk.
- A paradicsomokat és az uborkát is felszeleteljük, egyenletesen elosztjuk a két tálban.
- Kézi habverővel kikeverjük az öntetet, (a lényeg, hogy a végén krémes állagú legyen) a tojássárgáját először a mustárral keverjük el, majd hozzáadjuk az olajat és a fűszereket valamint az összezúzott fokhagymát, végül a tejszínt és a Worchester-szószt. (Ízlés szerint bármiből adagolhatunk akár többet is, főleg, ha az erőteljesebb ízeket kedveljük.)
- A kész öntetet szintén kettéosztjuk és a két adag salátára kanalazzuk (át is forgathatjuk).
- A csirkemell filét felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk és serpenyőben hirtelen megpirítjuk. Frissen sülve a salátákra halmozzuk.
- Megszórjuk az adagokat krutonnal (pirított kenyérkockával), fokhagymás-pirítóst teszünk mellé és azonnal tálaljuk
Vitaminsaláta jércecsíkokkal, mézes-chilis fetával
hozzávalók 1 főre
- 12 dkg csirkemell
- 4-5 dkg feta sajt
- jégsaláta
- kígyóuborka
- paradicsom
- lilahagyma
- paprika
- friss chili ízlés szerint
- 1-2 cl olívaolaj
- 5-6 szem fekete olívabogyó
- 1ek méz
- pirítós
- só
- bors
- citromlé
- szárnyas fűszerkeverék
elkészítés
- A salátát és a zöldségeket megmossuk, és csíkokra vágjuk. Nem ízesítjük még.
- A csirkemellet hosszában vastagabb csíkokra vágjuk, bedörzsöljük a fűszerkeverékkel, kicsit állni hagyjuk.
- Közben elkészítjük a chilis mártást. A friss chilit és az olívabogyót apróra vágjuk, összekeverjük a mézzel, pici sóval és olívaolajjal.
- A csirkecsíkokat elkezdjük sütni, közben pirítóst (én egy bagett szeletet hajlítottam meg, és sütöttem) sütünk, ízesítjük a salátát sóval, borssal, citromlével.
- Amikor minden elkészült, tányérra halmozzuk a salátát, rádobjuk a csirkecsíkokat (minél rusztikusabban), melléadunk egy kis szelet feta sajtot, amit meglocsolunk a chilis mártással.
- Pirítóssal kínáljuk.
Vegyes saláta (friss)
1 fej káposzta, 2-3 salátauborka, 30 dkg paprika, 30 dkg paradicsom, 1 fej hagyma, só, 10-12 EK cukor, 4-5 EK ecet, 1 KK köménymag, 1 EK koriander, 1 liter víz.
A káposztát kettévágom, kivágom a torzsáját, legyalulom és besózom. Negyed óra múltán kinyomkodom, hozzáadom a vékonyra szelt hagymát, leforrázom a vízből, ecetből, köményből és korianderből forralt lével. Mikor testmelegre hült, belekarikázom a kicsumázott paprikát, belegyalulom a hámozott salátauborkát és belenegyedelem a paradicsomokat. Egy napig eláll.
Nyáron készítem a vegyes salátát, mikor minden létezik hozzá. Itt következzék egy ideális eset, persze bármi kimaradhat belőle. Attól vegyes, hogy legalább kétféle van benne.
Almás répasaláta
Hozzávalók
- fél dl joghurt
- 10 dkg alma
- 1 csipet só
- 5 dkg sárgarépa
- fél ek cukor
- 1 csipet őrölt fehér bors
- 1 db citrom
Elkészítés módja
Az almát kockákra vágjuk. A sárgarépát lereszeljük. A joghurtot elkeverjük sóval, cukorral, a citrom levével és a borssal. Ebbe beleforgatjuk az almát és a répát, és hűtőbe tesszük 1-2 órára.
Fehérjebomba saláta
Hozzávalók
- 4 pár virsli
- 2 db főtt tojás
- 1 db vöröshagyma
- 15 dkg sajt
- 4 db csemege uborka
- 1 csokor petrezselyem
- 1 ek olaj
- 1 db citrom leve
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
- 1 ek porcukor
- 1 mk mustár
Elkészítési idő
20 perc
Elkészítés módja
A hozzávalókat összeaprítjuk, az öntethez a petrezselymet apróra vágjuk és egy kis méretű fedeles műanyag edénybe vagy csavaros tetejű kis üvegbe tesszük. Hozzáadjuk a fél citrom levét, egy kávéskanálnyi mustárt, sózzuk, borsozzuk és porcukrozzuk. Rátesszük a tetejét, és jól összerázzuk. Összekeverjük a felaprított hozzávalókkal, az egyik tojást félretesszük dísznek, és jól behűtjük.