Grízes tészta baracklekvárral

Hozzávalók:
- 50 dkg tészta
- 10-20 dkg gríz
- pici olaj
- ízlés szerint baracklekvár
Elkészítés:
A tésztát sós vízben megfőzzük. Leszűrjük.
A grízt kevés olajon megpirítjuk, majd felöntjük 1-1,5 dl vízzel, megvárjuk, míg felszívja a vizet a gríz, és összekeverjük a tésztával.
Baracklekvárral kínáljuk.
Bazsalikomos-fokhagymás penne
Hozzávalók:
- 2 személy részére:
- 1-2 db paprika
- 2 nagyobb fej paradicsom
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 marék friss bazsalikomlevél
- 3-4 db szárított paradicsom
- 2-3 kanál olívaolaj
- 25-35 dkg penne (durum)
Elkészítés:
A paprikát apró kockákra vágjuk (1-1 cm), és olívaolajon hirtelen megpirítjuk. A fokhagymagezedeket fokhagymanyomóval hozzáadjuk, a paradicsomot (forrázás után a héját eltávolítva) apró kockákra vágva hozzákeverjük. A szárított paradicsomot felkockázva hozzáadjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. (A szárított paradicsom sózott!). Közben a tésztát sós vízben kifőzzük, a tészta levéből néhány kanállal a pardicsomos mártásunkhoz adagolunk. A mártást a 4-5 percig főzzük, ügyelve, hogy kellően szaftos maradjon, szükség esetén több kanál főzővizet adagolunk hozzá. A tésztát leszűrjük és a mártáshoz keverjük. Tálaláskor a megmaradt bazsalikomlevéllel megszórjuk.
Penne ruccolás szósszal
Hozzávalók:
- 1 marék ruccola
- 40 dkg penne
- 30 dkg natúr paradicsompüré (édes jobb)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál kukoricaolaj
- bazsalikom
- majoranna
- rozmaring
- só
Elkészítés:
Olajra dobjuk a paradicsompürét és a zúzott vagy felaprított fokhagymát, kis bazsalikommal, majoránnával és egy késhegyni őrölt rozmaringgal, sóval ízesítjük. Ha édes a püré, több só kell. Első fortyogás után beletépkedjük apróra a ruccolát, és kicsit összemelegítjük (max. 2 perc). A tésztát csak kifőzzük, leszűrjük, majd összekeverjük a szósszal.
Ropogós pizza
Hozzávalók:
- 4 minipizzához:
- 37,5 dkg finomliszt
- 2 dkg élesztő
- 2-2,5 dl langyos víz
- 4 evőkanál olaj
- fél teáskanál só
Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, majd kevés vízzel kovásszá keverjük. Konyharuhával letakarva 15 percig kelesztjük. Beleöntjük a maradék vizet és olajat, sózzuk, majd sima tésztává gyúrjuk. Még 30 percig kelesztjük. 4 kis cipóra osztjuk, lisztes deszkán fél centis lapokká nyújtjuk. Előmelegített sütőbe tesszük kizsírozott tepsiben, és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Megjegyzés:
Sütés előtt bármilyen feltétet tehetünk rá. Nagyon finom paradicsom alappal, hagymával, többféle sajttal, zöldségekkel, felvágottal, stb. Mindig tegyünk a feltétre is egy kis olajat, legjobb olívaolajjal meglocsolni (3-4 evőkanálnyi).
Chilis csokis muffin
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 3 evőkanál kakaópor
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 csipet só
- 15 dkg barnacukor
- 1 evőkanál őrölt chilipaprika
- 2 egész tojás
- 1 dl étolaj
- 1,5 dl tej
Elkészítés:
Keverd össze a száraz anyagokat. Add hozzá a darabokra tört étcsokoládét és a chilipaprikát. Keverd össze az olajat, a tojást és a tejet, majd öntsd a száraz keverékhez. Keverd össze néhány mozdulattal (ne túl sokáig). A muffinformát béleld ki papírkapszlikkal, és kanalazd bele a masszát. Süsd előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig. Hagyd a formában kihűlni. Másnap is nagyon finom.