HTML

Hello Mindenki!!!

Végre itt a hétvége már nagyon rám fér a pihenés egész héten ez a roboteffektus megőrülök:S , de holnap megyek bulizni egyet a barátokkal rem. jobb lesz:)

Ma van a 9.napom keményítő nap  ömmm sóletet ettem ma egészen ehető volt bár nem a kedvencem:)persze a húst nem ettem meg belőle az a kutyusom reszortja volt benyomni:D

Na, ha már a babnál tartunk akkor írok is pár receptet a bab szerelmeseinek:)

Tejfölös zöldbabfőzelék

Hozzávalók:

1 fej hagyma

50 dkg zöldbab

1 pohár light tejföl

3 szem burgonya

fokhagyma, pirospaprika

ecet, olaj, só

kis cukor

1 evőkanál ételízesítő

1 csomag petrezselyemzöld

Pároljuk meg az apróra vágott hagymát kevés olajon. Sózzuk meg, ízesítsük pirospaprikával. Tegyük a hagymára a zöldbabot, és keverjük jól össze. Vágjuk kis kockákra a burgonyát, és adjuk hozzá azt is. Öntsük fel vízzel, ízesítsük fokhagymával, és főzzük meg. Ha puhára főtt, tehetünk még hozzá, fokhagymát, ízesítsük ecettel, és legvégül keverjük hozzá a tejfölt.

Sólet

Hozzávalók:

 

60 dkg fehér szárazbab

80 dkg marhaszegy

1 vöröshagyma

2 sárgarépa

1 zellergumó

2 petrezselyemgyökér

2 gerezd fokhagyma

2 kemény tojás

1 evőkanál zsír

só, bors

 

A babot áztassuk be előző nap. A vöröshagymát és fokhagymát vágjuk apróra, karikázzuk vastagabb szeletekre a répákat, vágjuk négybe a zellert. Elővizezett római tál alját kenjük ki jól libazsírral, közepébe rakjuk a tojásokat és a húst, köréje a zöldségekkel elvegyített babot. Sózzuk, borsozzuk, öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Zárjuk le az edényt, tegyük hideg sütőbe, és lassan, huzamos ideig főzzük, míg minden megpuhul.

Salátával töltött paprika

Hozzávalók:

4 db gömbölyu, húsos zöldpaprika, 4 db paradicsompaprika, 250 g fott
fejtett ba 2 szál zsenge póréhagyma, 1 kis csokor petrezselyem, só,
bors, 2 evokanál borecet, 4 evokanál olívaolaj, 2 cso (250 g) fott
csemegekukorica, 1 kisebb zsenge cukkini/u

Elkészítés:

A megmosott paprikákat kicsumázzuk, 1/2 órára besózzuk. A babsalátához


a leszurt babhoz adjuk a vékonyan felkarikázott hagymát, a vágott


petrezselymet, a paradicsompaprikáról "leeso" felaprózott gallérkákat,


sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a borecet és az olaj felével, lazán


összekeverjük és a zöld színu paprikába töltjük, petrezselyemmel


díszítjük. A kukoricasalátához: a kukoricát éles késsel levágjuk a


csorol (ha konzerv, jól lecsepegtetjük), hozzáadjuk a felaprózott


cukkinit/uborkát, a vágott kaprot, a maradék borecetet és olajat, ízlés


szerint sót, borsot, lazán összekeverjük és a paradicsompaprikákba


töltjük, kaporral díszítjük.

Görög bableves

Hozzávalók:

  • 2 dl szárazbab

  • 8 dl víz

  • 1 fej hagyma

  • 1 gerezd fokhagyma

  • 2 db sárgarépa

  • 0.5 db zeller

  • 0.5 dl olívaolaj

  • 1 dl paradicsompüré

  • 1 e.k. petrezselyem

Elkészítése:

Mossuk meg jól babot és áztassuk be 2 órára forró vízbe.
Ezután olajban pároljuk meg az összevágott hagymát, az összenyomott fokhagymát,
a vékony csíkokra vágott répát és a lereszelt vagy apróra vágott zellert. (kb.
10 perc) Adjuk hozzá a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk. Fedjük le és lassan
forraljuk 10 percig. Keverjük hozzá a babot és az áztató vizet, fedjük le és
lassú tűzön főzzük kb. 2 órán át. Ezután tegyük bele az összevágott
petrezselymet, sózzuk, és addig főzzük, míg a bab meg nem puhul. Tálalás előtt
meghintjük petrezselyemmel.

Mint minden bableves, ez is másnap az igazi, addigra jól
összeérnek az ízek.

Zakuszka

Hozzávalók: 4 kg
paradicsompaprika, 3 kg padlizsán, 1 kg hagyma, 1 liter paradicsomlé, 1 liter
bab, só, bors, babérlevél,       1 liter olaj

Elkészítés: A paprikát
feldaraboljuk és magház nélkül ledaráljuk a hagymával együtt. A padlizsánt
megsütjük, a héját lehúzzuk. ½ liter olajba a hagymát megpirítjuk, majd
beletesszük a darált paprikát, és állandó kevergetés mellett kb.: 3 órát főzzük.
Majd beletesszük a ledarált padlizsánt, az előre megfőzött babot, a
paradicsomlét, sót, borsot, babérlevelet és beleöntjük a másik ½  liter olajt.
Lassú tűzön addig kevergetjük(kb.: 2 óra) addig amíg az olaj nem kezd a tetejére
feljönni. Ha nem elég az olaj, még töltünk rá. Kevés cukorral ízesíthetjük. A
végén, kevés szalicilt keverünk bele, majd forrón üvegekbe és száraz dunsztba
rakjuk. Egész télen eláll. Fenséges eledel reggelire, szendvicsre, vacsorára.
Megéri a fáradságot.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://90naposfogyibelsebubbal.blog.hu/api/trackback/id/tr612690210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása