Rozmaringos-citromos csirkecombok majonézes kukoricasalátával
A recept 4 személyre: 4 egész csirkecomb A salátához: 1 kg mirelit morzsolt kukorica |
A combokat egy éles késsel elfeleztem, azaz kettéválasztottam az alsó- és felsőcombot. Bedörzsöltem őket sóval, borssal, megszórtam rozmaringgal és egy jól zárható műanyag dobozba rendeztem őket, közéjük citromkarikákat és fokhagymagerezdeket csempészve. Eztán mentek a hűtőbe érlelődni néhány órára, akár egész éjszakára. A sütéshez aztán fóliával kibéleltem egy mély tepsit, hogy majd könnyebb legyen elmosogatni, és szépen rárakosgattam a husikat, és egy fél pohár vizet öntöttem alájuk. Az egészet beborítottam alufóliával és előmelegített sütőben 200 fokon pároltam-puhítottam őket kb. fél órát. Miután megállapítottam, hogy puhák, és színtelen lé buggyan ki belőlük, ha megszurkálom őket, levettem az alufóliaborítást és szép barnára pirítottam őket (ezt légkeveréssel felső grillfunkcióval tettem).Közben a salátához megpároltam a kukoricát. Amíg az hűlt, apró kockákra vágtam a füstölt sajtot és a hagymákat. A majonézt (kb. egy fél üveg) elkevertem a joghurttal, és sóval, cukorral, citromlével ízesítettem. Miután a kukorica kihűlt, minden hozzávalót jól elkevertem és nyakonöntöttem a majonézzel. Az egészet jól záródó dobozban a hűtőbe tettem..
Hozzávalók:
- 4 csirkemell-filé,
- 4 evőkanál olívaolaj,
- 1 teáskanál szárított rozmaring,
- só,
- őrölt csípős paprika,
- 8 vékony szelet nyers sonka,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 1 fej vöröshagyma,
- 3 szál szárzeller,
- 3 sárgarépa,
- 2 kis cukkini,
- 1 evőkanál paradicsompüré,
- 1dl száraz fehérbor,
- 2 evőkanál olívaolaj,
- 1 teáskanál reszelt citromhéj,
- 1 evőkanál összevágott petrezselyem.
Elkészítése:
A ropogós, fűszeres sonkaborításnak köszönhetően a hús ízletes és szaftos lesz.
A húst hideg vízben megmossuk, megtöröljük. Forró olajban ropogósra sütjük. Kivesszük, és rozmaringgal, sóval, paprikával ízesítjük. Minden filét két szelet sonkába göngyölünk. Meghámozzuk és összevágjuk a fokhagymát és a vöröshagymát. Megtisztítjuk a répát, a zellert és a cukkinit. Mindegyiket vékony csíkokra vágjuk. A paradicsompürét jól elkeverjük a fehérborral. Forró olajban üvegesre sütjük a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát és a zöldséget, rövid ideig pirítjuk. Belekeverjük a bort a paradicsompürével, majd sóval, paprikával ízesítjük. A hússzeleteket a zöldségre fektetjük, és fedő alatt alacsony lángon 15 percig pároljuk. A filét előmelegített tányérra tesszük, és melegen tartjuk. A zöldséghez keverjük a citromhéjat és a petrezselymet, majd a zöldséget a hús mellé tesszük, és rögtön tálaljuk.
Hozzávalók:
- 60 dkg pulykamell,
- 10 dkg füstölt szalonna, húsos,
- 2 db alma,
- 1 zacskó aszalt szilva,
- fehér bors,
- 2 dl fehérbor,
- só.
Elkészítés:
Felszeleteljük a pulykamellet, kissé kiveregetjük, és besózzuk, kissé megborsozzuk. A szalonnát és almát felszeleteljük, és alufóliával bélelt tepsibe tesszük a húsokat, közéjük rakva 1-1 szalonnát ill. almát, mellérakjuk az aszalt szilvát, meglocsoljuk fehérborral, befedjük a fóliával, és kb. 1 órát pároljuk a sütőben 180 C-on. Ha már puha, levesszük a fóliát és kissé megpirítjuk (kb. 10 perc) rizzsel tálaljuk. Mindig sikerül, és nagyon finom!
Kínai csirkemellcsíkok
1 kg-os csirkemell, 1+4 ek olaj, 1 ek citromlé, 3 ek szójaszósz, 1/2 kk őrölt feketebors, 3 gerezd fokhagyma, 5 ek keményítő, só.
A csirkemellet 1x1 centis keresztmetszetű csíkokra vágom és megsózom. 1 ek olajból, a citromléből, a zúzott fokhagymából, borsból és a keményítőből egy pácot készítek és ebben hagyom a melleket 3 órán át (hűtőszekrény). Onnét kivéve forró olajban ropogósra sütöm.
Joghurtos csirkemell friss zöldfűszerekkel, roston hozzávalói
2 dl joghurt (natúr)
kakukkfű (friss)
bazsalikom (friss)
metélohagyma
só
olívaolaj
Joghurtos csirkemell friss zöldfűszerekkel, roston elkészítése
2. Sózza meg, és öntse rá a joghurtot.
3. Aprítsa fel a zöldfűszereket és keverje a húshoz.
4. Hagyja állni hűtőben fél napig.
5. Süsse ki roston, vagy vaslapon kevés olívaolajat aláöntve.
6. Tálalja újburgonya körettel, salátával.
Mézes kacsacomb
Hozzávalók (4 személyre)
- 4 kacsacomb
- 3 újhagyma (vagy salotta hagyma), aprítva
- 2 gerezd fokhagyma, préselve
- 3 ek balzsamecet
- 3 ek méz
- 2 ek szójaszósz
- 1 csipet tengeri só, néhány szem bors (őrölve)
- A hozzávalókat elkeverjük, majd egy lapos tálba öntjük a felét, rátesszük a kacsacombokat, leöntjük a maradékkal. Jól megforgatjuk a pácban – minimum 2-3 órán át a hűtőszekrényben pihentetjük. Néha-néha megforgatjuk.
- 180 fokra bemelegítjük a sütőt. Egy rácsos tepsibe vizet öntünk (kb 1-2 centiméternyit). A rácsra helyezzük a lecsurgatott kacsacombokat (bőrrel felfelé). Megkenjük a páccal és a felmelegedett sütőben kb 1 órán át keresztül sütjük. 10-15 percenként meglocsoljuk 1-2 kanál páccal, 30 perc után megfordítjuk, de továbbra is locsolgatjuk a maradék páccal.
- Amikor már szép barna, kb 50-60 perc után, a sót és őrölt borsot a combokra szórjuk (a bőrös oldalra), és 10 percig tovább sütjük, bőrös oldallal felfelé.
- Melegen tálaljuk.