Tejszines hal sajttal recept
Hozzávalók:
1 csomag tengeri halfilé
1 tk fehérbors
1 tk delikát 8
1 főzőtejszin
kevés fokhagymakrém
25 dkg trapistasajt, de lehet karaván is
Elkészítés:
Egy kisebb méretű tepsit kiolajozunk, belefektetjük a halfiléket amit előzőleg a fokhagymakrémmel átdörzsöltünk, a borssal, delikát 8-cal megszórjuk, a főzőtejszinnel leöntjük és rászórjuk egyenletesen a reszeltsajtot. Én kb. 20 percet állni hagyom mielőtt az előmelegitett sütőbe tolom. Aranysárgára sütöm, még legyen leve.
Grillezett hal zöldségnyárssal recept
Hozzávalók 2 főre
A halhoz: fejenként 1-1 25 dkg tengeri halfilé (pangasius), só, citromlé, 3-4 ek kukoricaliszt (bio lehetőleg), frissen őrölt színes bors, provance-i fűszerkeverék
A zöldség nyárshoz: 4 szelet padlizsán, 1 kisebb cukkini, 1 fej vöröshagyma, fél kaliforniai paprika
A krémhez: 10 dkg natúr krémsajt, 5 dkg fekete olíva bogyó, 1 tk citromlé, csipet só, őrölt színes bors
Továbbá raclette grill, vagy bármilyen grillfelület, 4 fanyárs
![]() |
A zöldségeket megmossuk, és kb. egyforma méretűre vágjuk.
Majd feltűzzük őket a nyársra egymást váltogatva, jó szorosan.
Egy grill lapot vékonyan kenjünk át olíva olajjal, és kezdjük el grillezni a nyársakat.
Folyamatosan forgassuk, hogy sehol se égjenek meg túlzottan a zöldségek, viszont minden oldaluk párolódjon meg egy kicsit. Nem fontos, hogy teljesen puhák legyenek, sőt. Ez az étel akkor jó, ha kicsit roppanósak maradnak a zöldségek.
A halat mossuk meg, sózzuk, citromlével locsoljuk meg.
A kukoricalisztet borssal, és a povancei fűszerrel keverjük össze. Szándékosan nem írok ide mennyiségeket, ki hogyan szereti a fűszereket, úgy adagolja.
A halat mártsuk meg jól a fűszeres lisztben, és vagy a zöldségek mellett, vagy egy másik serpenyőben (kicsi olíva olajon), 3-3 perc alatt süssük világosra minden oldalukat.
A mártogatóhoz keverjük ki a krémsajtot citromlével, sóval, borssal, és karikázott fekete olíva bogyóval.
Tálaláskor a halakat citromlével locsoljuk még meg.
Sajtos halpogácsák recept
Hozzávalók (10 darabhoz): egy kb. 15 dkg-os fehér húsú halfilé (szálkamentes, pl. Pangasius filé), 3 vékony szelet barna kenyér, 1 púpos ek házi (bio) tejföl, só, bors, fél citrom leve, 1 tanyasi tojás, 5 dkg reszelt sajt (házi), 1 púpos kanál tönkölykorpa
A kenyérszeleteket a tejföllel - egy villa segítségével - összedolgozzuk.
A kenyerünket nem kell kinyomkodni, így kerül a masszába.
A halat mikróban megpároljuk (kb. 4 perc), majd keverőtálba helyezzük, villával összenyomkodjuk, ráütjük a tojást, belekeverjük a reszelt sajtot, ízesítjük.
Majd a kenyérrel jól összedolgozzuk. Én tálas mixerben elég homogénre turmixoltam, mert így jobban szeretem.
A masszát egy ek tönkölykorpával sűrítettem, így könnyebben formázható (a korpa morzsával helyettesíthető akár).
Egy tepsik kiolajoztam.
A masszából nagyobb, diónyi golyókat formáztam, kézzel úgy kb. 1 cm vastagságúra kinyomkodtam. Előmelegített sütőben - fólia nélkül - kb. 20 percig sütöttem arany barnára.
Főzelékekhez, salátákhoz ajánlom.